Calincing ubar Hipertensi
Belimbing asam (Averhoa bilimbi) bisa tumuwuh alus di tempat-tempat kabuka anu luhurna kurang ti 500 meter di
luhur beungeut laut. Di nagara asalna, pepelakan ieu tumuwuh boh di wewengkon tropis sarta di Indonesia loba dipulasara di pakarangan, sakapeung tumuwuh sacara liar di kebon atawa sisi leuweung. Tuwuhan ieu jangkungna bisa ngahontal leuwih ti 10 meter sarta miboga tangkal anu teuas. Aya dua varitas ti tuwuhan balingbing
asam nyaeta anu ngahasilkeun buah boga warna hejo sarta koneng ngora atawa mindeng oge dianggap boga warna
bodas. Tangkalna henteu loba dahanan, daunna bersirip jangkep.
Kembangna anu laleutik ngagantung warna beureum atawa kaunguan kalayan buah manjang sarta jerona rohangan
sarikian. Daging buahna loba ngandung cai anu karasa haseum.
Ngaran Lokal:
Belimbing Asam (Indonesia), Calincing (sunda), Blimbing wuluh (Jawa), Bhalimbing bulu (Madura), Blimbing buluh (Bali), Selimeng (Aceh), Balimbing (Lampung); Balimbeng (Flores), Celane (Bugis), Takurela (Ambon).Panyakit Anu Bisa Diubaran :
Batuk, Beguk, Encok, Sariawan, Hipertensi, Diabetes melitus; Muriang, Radang poros peujit, Ngaleungitkeun jarawat.
Pamangpaatan:
1. Batuk
a. Bahan: sakeupeul kembang balingbing asam sarta sapotong gula batu. Cara nyieun:
dikulub babarengan make sagelas cai nepi ka ngagolak sarta nyesa ½ gelas. Cara ngagunakeun: diinum isuk-isuk
sarta sore sacara rutin.
b. Bahan:
daun, kembang sarta buah belimbing asam ditambah gula beureum sarta adas pulawaras. Cara Nyieun: dikulub babarengan make sagelas cai nepi ka ngagolak nepi ka nyesa ½ gelas. Cara ngagunakeun: diinum isukisuk
sarta sore sacara rutin
2.Beguk.
Bahan: 10 lambar daun belimbing asam sarta 4 siung bawang beureum Cara nyieun:
dibebek babarengan nepi ka lemes. Cara ngagunakeun:
pikeun bobok sarta ubar luar
3.Encok
a. Bahan: sakeupeul daun
belimbing asam ditambah kapur seureuh. Cara nyieun: dibebek lemes babarengan. Cara ngagunakeun: dikosokkeun
minangka param
b. Bahan: 4
keupeul daun belimbing asam.Cara nyieun: dibebek lemes.Cara ngagunakeun: dipakepikeun ngosok bagian cangkeng,
4. Sariawan. Bahan: 11 kuntum kembang belimbing asam, asam jawa sarta gula beureum. Cara nyieun: dikulub babarengan make 2 gelas cai nepi ka ngagolak nepi ka nyesa sagelas.
Cara ngagunakeun: diinum isukisuk sarta sore
5. Hipertensi
Bahan: 3 siki belimbing asam, ½beungkeut daun kemangi Cara nyieun: dikulub babarengan make 2 gelas cai nepi ka ngagolak nepi ka nyesa ½ gelas, saterusna disaring pikeun diarah caina. Cara ngagunakeun: diinum
memeh sare sarta dibalikan deui 3 poe sakali;
6. Diabetes mellitus,
muriang sarta radang poros peujit.Bahan: 3 keupeul daun belimbing asam. Cara nyieun: dikulub make saliter cai nepi ka ngagolak,
saterusna disaring pikeun diarah caina. Cara ngagunakeun: diinum 2 kali sapoe, isuk-isuk sarta sore;.
7. Ngaleungitkeun Jarawat. Bahan: 3 siki belimbing asam sarta uyah sacukupna. Cara nyieun: buah belimbing diparud saterusna kadua bahan kasebut dicampur nepi ka rata. Cara ngagunakeun: dipake minangka
wedak dina bagian beungeut anu jarawatan.
Komposisi:
KANDUNGAN KIMIA: Buah belimbing asam miboga kandungan unsur kandungan unsur kimia anu disebut asam oksalat sarta kalium.Disagigireun eta, daun belimbing asam ngandung ekstrak pikeun ngalawan staphylococus. (*)
Tina sentra Informasi Iptek/Mang Yabu
Artikel Terkait
Jampe , Jeruk Nipis Ngubaran batuk, Amandel
Jampe, Mahkota Dewa ngubaran Desentri, jarawat
jampe, Kulit Manggah ubar Cacingan